تصویر-افسردگی کودکان

افسردگی در کودکان

اکثر مردم تصور می کنند فقط افراد بزرگسال به افسردگی دچار می شوند. با این حال افسردگی در کودکان دیده می شود، متاسفانه بسیاری از کودکان مبتلا به افسردگی  به علت عدم اطلاع رسانی تحت درمان قرار نمی گیرند. بنابراین لازم است درباره افسردگی کودکان و راه های تشخیص آن اطلاعاتی را کسب کنید. در این مقاله از سایت مرکز روانشناسی و روانپزشکی مهربد به موضوع افسردگی در کودکان می پردازیم:

علائم افسردگی در کودکان

نشانه های افسردگی در کودکان و نوجوانان در مقایسه با بزرگسالان متفاوت است. علائم شایع افسردگی در کودکان و نوجوانان، تحریک پذیری یا عصبانیت است. این کودکان نمی دانند چگونه از احساسات خود صحبت کنند یا برخی احساسات خود را پنهان می کنند. از آنجایی که کودکان مسیر رشد خود را طی می کنند و در هر مرحله از چرخه رفتارهای خاصی را نشان می دهند لازم است روش تشخیص افسردگی را در کودکان خود تشخیص دهید.

طبق آکادمی روانپزشکی کودک و نوجوان آمریکا؛ مجموعه علائم شایع افسردگی در کودکان و نوجوانان چنانچه بیش از دو هفته به طول بکشد ضروری است جهت مداوا به پزشک مراجعه کرد.

نشانه های رایج افسردگی کودکان عبارتند از:

  • تغییرات در وزن و اشتها
  • داشتن ظاهر افسرده، غمگین یا تحریک پذیر
  • کمبود انرژی یا خستگی
  • احساس گناه
  • از دست دادن علاقه یا لذت نسبت به فعالیت هایی که قبلا از ان ها لدت می بردید
  • داشتن افکار مکرر خودکشی
  • اختلال خواب

علاوه بر علائم فوق ، برخی از کودکان شکایت های جسمی مانند درد معده،  سردرد ، مصرف مواد و عملکرد ضعیف در مدرسه دارند.

نکته مهم آنست که آنچه درمعیارهای راهنمای تشخیصی و اماری اختلالات روانی (DSM-5) به عنوان نشانه های افسردگی ذکر شده است در کودکان کمتر دیده می شود ولی با افزایش سن رفته رفته علائم افسردگی ذکر شده در DSM-5  را از خود بروز  می دهند. البته درمواردی هم افسردگی در کودکان مشابه بزرگسالان دیده شده است. عوارض و نشانه‌های بیرونی افسردگی به شکل ناراحتی، احساس ناامیدی و تغییر خلق‌وخو بروز می‌کند

علل

اگر چه رخدادهای استرس زای زندگی مانند طلاق والدین، از دست دادن دوست و یا عوض کردن محیط مدرسه منجر به افسردگی شود ولی عامل مهمتری مانند ژنتیک در بروز آن نقش دارد؛ در ادامه عوامل مختلف که می تواند موجب بروز افسردگی شوند عبارتند از:

  • ترکیبات شیمیایی مغز: عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی و هورمون های خاص می تواند بر نحوه عملکرد مغز تاثیر منفی بگذارد و موجب شود روحیه و احساسات فرد تغییر کند و خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.
  • عوامل محیطی: رشد در یک محیط استرس زا، آشفته و ناپایدار کودکان را دچار افسردگی می کند. در محیط مدرسه مواردی مانند زورگویی و طرد شدگی از سوی دوستان کودکان افسرده بار می آیند.
  • سابقه خانوادگی: کودکانی که عضو افسرده در خانواده خود دارند بیشتر در معرض علائم اختلالات افسردگی قرار دارند.
  • استرس یا ضربه: تغییرات ناگهانی مانند طلاق یا جابجایی یا در برخی موارد مانند تعرض و سوءاستفاده جنسی می تواند در داشتن احساس افسردگی موثر باشند.

هر کسی می تواند به افسردگی مبتلا شود و نشانه ضعف نیست، در صورتی که کودک تان افسرده است احساس تقصیر یا گناه نداشته باشید، آنرا بپذیرید و برای درمان به موقع آن اقدام کنید.

تشخیص

اگر هر یک از علائم فوق را در کودکان خود دیدید، ابتدا با پزشک  کودک قرار ملاقات بگذارید و با او در مورد مشکل کودک صحبت کنید،  اگر بیماری های جسمی مانند مشکلات تیروئید، کم خونی یا کمبود ویتامین وجود نداشته باشد، برای درمان لازم است به متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید، از آنجایی که برای افسردگی هیچ آزمایش خاصی وجود ندارد برای تشخیص از چندین ابزار جهت ارزیابی روانشناختی از نوع و شدت افسردگی استفاده می شود.

درمان افسردگی کودکان

درمان بیماری افسردگی در کودکان مشابه با روند درمان در افراد بزرگسال است. شدت افسردگی بر روش درمان موثر است. اگر کودک تان به افسردگی خفیف مبتلا باشد، و علائم پس از گذشت 6 تا 8 هفته ادامه داشته باشد، برای روان درمانی معرفی می شود و اگر کودک تان مبتلا به افسردگی متوسط تا شدید باشد درمان سریع آغاز می شود. نوع درمانی که برای کودک شما به کار برده می شود به ماهیت و شدت افسردگی او بستگی دارد. از روش های رایج درمان دارودرمانی و برگزاری جلسات مشاوره است. در مرحله اول کودک در جلسات مشاوره سعی می کند تکنیک های سازگاری با محیط و حل مشکل را آموزش ببیند چنانچه این روند موثر نبود باید از دارودرمانی استفاده کنی. تحقیقات نشان می دهد استفاده از  هر دو روش مشاوره درمانی و دارودرمانی برای بهبود بیماری افسردگی، مفید هستند.

داروهایی که از آنها به عنوان درمان کننده افسردگی یاد می شود شامل مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین مانند پروزاک (فلوکستین) و اسکیتالوپرام می باشد که از سوی سازمان جعانی غذا و دارو مورد تایید است.

با توجه به اینکه افسردگی با بیماری های دیگری همراه است و سن افسردگی نیز در کودکان پایین آمده است بهتر است به آن توجه جدی کرد تا درمان آن به تاخیر نیفتد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *