گروه روانشناسی و روانپزشکی مهربد / درمان اختلالات خلقی / حسادت در کودکان از نظر روانشناسی
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

حسادت در کودکان از نظر روانشناسی

آیا فرزند شما اغلب به آخرین دستاوردهای همسالان خود حسادت می کند؟ آیا او برای چیزهایی که ندارد ناله می کند؟ اینها می تواند نشانه های حسادت در کودکان باشد.  حسادت یک احساس نسبتاً پیچیده است که بسته به بافت اجتماعی، می‌تواند خود را به روش‌های مختلف نشان دهد. و بر پویایی اجتماعی بین اعضای خانواده و دوستان تأثیر بگذارد. حسادت در دوران کودکی اتفاق می افتد. این یک احساس عادی انسانی است. معمولاً بیان خشم و مالکیت است و زمانی اتفاق می‌افتد که کودک ارزش خود را به‌عنوان مورد تهدید ببیند.

حسادت در کودکان

نشانه های حسادت در کودکان

حسادت اغلب از خانه شروع می شود. یک محیط رقابتی در خانه باعث ایجاد مزیت رقابتی در فرزند شما می شود. ممکن است تسلیم نشوید و بازی گران قیمت را بخرید، اما اگر روی برد یا باخت تمرکز کنید، بر ایده های فرزندتان درباره خودش تأثیر می گذارد.

درک این نکته مهم است که خواستن چیزهایی که دیگران دارند ارتباط زیادی با مفهوم کودک از خود دارد. اگر کودک چیزی را ببیند که ندارد، او را آگاه می‌کند. به عنوان پدر و مادر، باید روی احساساتی کار کنید که به کودکان کمک می کند تا احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند.

علائم را می توان در زمانی که کودکان در دوران ابتدایی مدرسه هستند مشاهده کرد، اگرچه در حدود هفت سالگی است که ویژگی های حسادت برجسته تر می شود. برخی از آنها می توانند:

گاز گرفتن: براساس برخی مطالعات، کودکان می‌توانند زمانی که حسود هستند، کتک بزنند، گاز بگیرند و به افراد بزرگسال تبدیل شوند.

نیاز به توجه: اگر فرزند کوچک شما توجه بیشتری می خواهد، وقت آن رسیده که به او توجه داشته باشید. خواستن زمان اضافی و کمک گرفتن برای کارهای کوچکی که قبلاً به تنهایی انجام میداد، نشانه های قطعی هستند.

تغییر ناگهانی در رفتار: برخی از کودکان ممکن است رفتارهای گستاخانه را از سر بگیرند. یا نسبت به موضوع حسادت، بسیار مهربان باشند.

دلیل حسادت در کودکان از دید روانشناسان

از آنجایی که کودک طیف وسیعی از احساسات را تجربه می کند و قادر به کنترل رفتار نیست، حسادت کودک اغلب با درگیری و نزاع بین کودکان همراه است. روانشناسان پنج دلیل حسادت در کودکان را شناسایی می کنند:

از آنجایی که کودک طیف وسیعی از احساسات را تجربه می کند و قادر به کنترل رفتار نیست، حسادت کودک اغلب با درگیری و نزاع بین کودکان همراه است. روانشناسان پنج دلیل حسادت در کودکان را شناسایی می کنند:

خود محوری کودک

کودک خود را مهم‌ترین عضو خانواده و جامعه می‌داند و انتظار دارد که تمام محبت و توجه اطرافیان صرفاً معطوف به او باشد.

واکنش به بی عدالتی

کودک زمانی شروع به حسادت می کند که والدین شروع به اختصاص زمان بیشتر به برادر یا خواهر کوچکتر خود یا به یکدیگر می کنند و نیازهای پسر یا دختر خود را فراموش می کنند.

بیشتر بخوانید: نقش پدر در تربیت کودک چیست؟

مشکل در ابراز عشق

رشد عاطفی کودک در مرحله جنینی قرار دارد. بنابراین، آنها همیشه نمی توانند احساسات گرم خود را به اندازه کافی نسبت به والدین خود ابراز کنند، به خصوص اگر این کار را به آنها آموزش داده نشده باشد. از این رو، کودک از حسادت به عنوان یکی از روش‌های ابراز عشق استفاده می‌کند.

اضطراب

افزایش حساسیت کودک و احساس اضطراب به دلایل جزئی نیز در ایجاد حسادت در کودکان موثر است.

احساس درماندگی

کودک درک می کند که در حالی که در این مرحله اولیه زندگی بدون مادر و پدر نمی تواند به طور مستقل وجود داشته باشد، برای محافظت از والدین در برابر همه افراد اطراف، از یک مکانیسم محافظتی استفاده می کند که حسادت است.

حسادت فرزندان به یکدیگر

حسادت بین خواهر و برادر به اشکال مختلفی ظاهر می شود. عمولاً به دلیل عوامل محیطی و تکاملی است. اینها همچنین می توانند ژنتیکی باشند و بنابراین، کودک را مستعد کرده و حتی منجر به عواقب جدی در زندگی آینده آنها شود. گاهی اوقات حسادت در بین بچه ها طبیعی است، اما مشکل زمانی است که این حسادت حتی پس از مدت ها پایان نمی یابد.

باید از قبل خود را برای مقابله با حسادت احتمالی خواهر و برادر آماده کنید. حتی اگر بچه‌های بزرگ‌تر شما به‌طور ظاهری نشانه‌های حسادت را ابراز نمی‌کنند، خوب است که به آنها کمک کنید تا زمانی که با پویایی خانواده جدید با نوزاد وفق می‌دهند احساس دوست داشتن و حمایت کنند.

نکات زیر به شما کمک می کند حسادت را به گونه ای کنترل کنید که اعتماد و احترام را به جای عصبانیت تشویق کند. هیچ پدر و مادری کامل نیست، اما برنامه ریزی از قبل برای حسادت، شانس موفقیت شما را افزایش می دهد. این نکات پیشنهاد شده روانشناسان را دنبال کنید:

  • آرام بمانید.
  • هر کدام از فرزندان تان مهم هستند.
  • مدتی را به طور جداگانه با بچه های خود بگذرانید.
  • فعالیت های خانوادگی را برنامه ریزی کنید.
  • به شکایت های فرزندتان گوش دهید و پاسخ دهید.
  • فرزندتان را برای ابراز احساسات تحت فشار قرار ندهید.
  • بازی های گروهی انجام دهید.
  • هنگام ابراز محبت فرزندان به یکدیگر آنها را تحسین کنید.

روش های مقابله با حسادت در کودکان

بسیاری از روانشناسان به والدین توصیه می کند که سعی کنند بیشتر با کودک درباره احساسات او صحبت کنند. اگر کودک در مورد احساسات خود صحبت چندانی نمی کند، یک مکالمه سنگین به او چیزی برای فکر کردن می دهد. به جای اینکه سرسختانه چیزی را که یکی از دوستانش دارد مطالبه کند، حداقل به این فکر می‌کند که “بدون این موضوع در مورد خودم چه فکر می‌کنم؟”

کارشناسان نکات زیر را در هنگام برخورد با کودک حسود خود ذکر می کنند:

  • مراقب خودپنداره و عزت نفس کودک خود باشید
  • فرزندتان را به رقابت بیش از حد تشویق نکنید
  • یک رویکرد سالم را برای برد و باخت تشویق کنید
  • او را با دیگری، همسالان یا حتی خواهر و برادر مقایسه نکنید. آنها می توانند الگوی خود را انتخاب کنند و مقایسه فقط باعث بدتر شدن اوضاع می شود
  • عادت‌ها زود شروع می‌شوند و منحرف کردن حواس کودک کوچک‌تر با فعالیت یا اسباب‌بازی‌ای که از قبل دارد به او کمک خواهد کرد
  • زمانی با کودک خود صحبت کنید که روحیه پذیرای او بیشتر باشد. توضیح دادن چیزها به او باعث می شود که دفعه بعد که میل به چیزهای جدید پیش می آید مکث کند و فکر کند.
  • حسادت هرگز یک شکایت نیست. همچنین می تواند از طریق عصبانیت و اعمالی مانند کتک زدن شخصی در مدرسه بیان شود. مراقب این نشانه ها باشید.

روان درمانی کودک حسود

درمان حسادت شامل ایجاد عزت نفس فرد، شناخت ارزش خود و ایجاد جنبه هایی از زندگی است که وابسته به نظر و یا توجه شخص دیگری نیست. همچنین آموزش دادن به افرادی که تحت تأثیر حسادت هستند، به چالش کشیدن افکار منفی خود کمک می کند تا از شدت حسادت خود بکاهند. درمان شناختی رفتاری می‌تواند به ویژه در کمک به افراد در ایجاد تعادل بین سبک‌های تفکر غیرمفید خود مؤثر باشد.

روان درمانی اغلب یک درمان موثر برای حسادت است. کودکی که حسادت را تجربه می کند ممکن است از کار با یک درمانگر برای پردازش احساسات دردناک و اصلاح افکار منفی و آسیب رسان که بر رفتار آنها تأثیر می گذارد، سود ببرد. یک درمانگر ممکن است با کمک به کسی که می‌خواهد بر حسادت غلبه کند حمایت کند.

یکی از بهترین روانشناسان کلینیک مهربد توصیه می کند که به جای تمرکز بر بردها یا باخت های خود، به آنها یاد دهید که خوب کار کنند. روی نقاط قوت او تمرکز کنید. این مشاور می گوید: نق زدن مداوم در مورد نقاط ضعف آنها هرگز ایده خوبی نیست. همچنین این روان درمانگر می گوید که این ویژگی از ما، والدین است. اگر ما به دنبال چیزهایی باشیم، فرزندانمان از ما تقلید خواهند کرد. بنابراین، ما باید کنترل را تمرین کنیم.

گروه روانپزشکی و روانشناسی مهربد

گروه روانپزشکی و روانشناسی مهربد

فعالیت خود را با هدف ارائه خدمات روانشناسی و روانپزشکی توسط متخصصان و روانپزشکان مجرب و حاذق آغاز کرده است.
این مرکز با داشتن فضایی مناسب، خدماتی تخصصی نظیر روان درمانی فردی، درمان مشکلات زوج و خانواده، مشاوره انلاین، روانپزشکی سالمندان، کودکان و نوجوانان را ارائه می دهد.
همچنین به درمان بیماری هایی نظیر افسردگی، اختلالات دو قطبی، اختلالات هوشیاری، عواقب مصرف داروهای روانگردان، وسواس فکری و غیره نیز می پردازند…
برچسب ها:
مقالات مرتبط
مزایا و معایب مهاجرت

مزایا و معایب مهاجرت

مزایا و معایب مهاجرت موضوعی پیچیده و اغلب بحث برانگیز است که تقریباً همه کشورهای جهان را تحت تأثیر قرار می دهد. این...

راه های کنترل خشم

راه های کنترل خشم

راه های کنترل خشم از مهم ترین اقدامات برای مدیریت و جلوگیری از بروز اتفاقات ناخوشایند است. عدم مدیریت و کنترل خشم و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *