دانستن چگونگی درمان اختلال خواب نیمی از کار است. در حالی که برخی از عوارض خواب کمتر شایع را می توان به راحتی با تغییرات سبک زندگی مانند مدیتیشن یا اجتناب از کافئین در طول روز درمان کرد، برخی دیگر نیاز به تشخیص و درمان تخصصی تری دارند که در مورد اکثر اختلالات خواب مزمن صدق می کند.
خواب سالم و منظم کلید حفظ سلامتی است. اگر شما یا یکی از عزیزانتان در استراحت کامل شبانه مشکل دارید، ممکن است با اختلال خواب دست و پنجه نرم کنید. روانشناسان و روانپزشکان کلینیک مهربد به بیماران بیشماری کمک کردهاند تا اختلالات خواب خود را شناسایی کرده و بر آن غلبه کنند.
درمان اختلال خواب به ماهیت مشکل خواب بستگی دارد.
بهترین روش درمان اختلال خواب
درمان شناختی-رفتاری برای بی خوابی (CBT-I) خط اول درمان استاندارد است. و باید اولین درمان ارائه شده به بیماران باشد. این شامل آموزش روانی در مورد خواب و مداخلات رفتاری (به عنوان مثال، درمان کنترل محرک) است. و به باورهای ناکارآمدی میپردازد که بیخوابی را حفظ میکنند.
بر اساس مدل شناختی-رفتاری، افراد مبتلا به بی خوابی حاد استراتژی های رفتاری را اتخاذ می کنند و اضطراب مرتبط با خواب را پرورش می دهند، که توسط شناخت های غیر مفید در مورد خواب تقویت می شود. اینها مستقل از علت اصلی هستند و حتی پس از اینکه محرک دیگر وجود نداشته باشد، وضعیت را تداوم می بخشد.
در زیر به بررسی کامل این موضوع می پردازیم.
درمان شناختی رفتاری برای بی خوابی (CBT-I)
CBT-I یک برنامه درمانی ۶ تا ۸ هفتهای است که به شما کمک میکند یاد بگیرید چگونه سریعتر بخوابید و طولانیتر بخوابید. این معمولا به عنوان اولین گزینه درمانی برای بی خوابی طولانی مدت و درمان اختلال خواب توصیه می شود. و می تواند بسیار موثر باشد. CBT-I می تواند توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، پرستار یا بهترین روانشناس تهران انجام شود. می توانید آن را به صورت حضوری، تلفنی یا آنلاین انجام دهید. شامل بخش های زیر است:
- درمان شناختی به شما کمک میکند تا از اینکه نمیتوانید بخوابید، احساس اضطراب کمتری کنید.
- تمدد اعصاب یا مدیتیشن درمانی به شما می آموزد که چگونه آرام شوید و سریعتر بخوابید.
- آموزش خواب به شما کمک می کند عادات خواب خوب را یاد بگیرید.
- درمان محدودیت خواب به شما زمان مشخصی را می دهد تا در رختخواب بگذرانید، حتی اگر در این مدت قادر به خوابیدن نباشید. با گذشت زمان، این به شما کمک می کند تا زمانی که به رختخواب می روید بهتر بخوابید. زمانی که بهتر بخوابید، زمان خواب شما افزایش می یابد.
- درمان کنترل محرک به شما کمک می کند تا یک چرخه خواب و بیداری منظم داشته باشید تا بتوانید در رختخواب بودن را با خوابیدن مرتبط کنید. این شامل رفتن به رختخواب تنها زمانی است که خوابآلود هستید، اگر نمیتوانید بخوابید از رختخواب بیرون میروید و از تخت خود فقط برای خواب و فعالیت جنسی استفاده میکنید.
داروهایی برای کمک به خوابیدن
اگر در به خواب رفتن یا به خواب ماندن مشکل دارید و بهبود عادات خواب و سایر روشهای درمانی کمکی نکرده است، ممکن است بهترین روانپزشک تهران در مورد داروهایی که به شما کمک میکنند به خواب بروید صحبت کند. بسیاری از این داروها عوارض جانبی دارند و نباید طولانی مدت مصرف شوند. در زیر برخی از داروهایی که برای درمان اختلال خواب معمولا تجویز میشوند، آورده شده است.
Benzodiazepine receptor agonists
آگونیست های گیرنده بنزودیازپین داروهایی مانند زولپیدم، زالپلون و اسزوپیکلون هستند. عوارض جانبی ممکن است شامل اضطراب باشد. عوارض جانبی نادر ممکن است شامل داشتن یک واکنش آلرژیک شدید یا انجام فعالیت هایی در هنگام خواب مانند راه رفتن، غذا خوردن یا رانندگی باشد.
Melatonin receptor agonists
آگونیست های گیرنده ملاتونین داروهایی مانند راملتئون هستند. عوارض جانبی می تواند شامل سرگیجه و خستگی باشد. برخی از افراد عوارض جانبی نادر انجام فعالیت هایی را در هنگام خواب تجربه می کنند، مانند راه رفتن، غذا خوردن یا رانندگی. یا ممکن است یک واکنش آلرژیک شدید داشته باشند.
Orexin receptor antagonists
آنتاگونیست های گیرنده اورکسین مانند سوورکسانت برای افرادی که مبتلا به کولپسی هستند توصیه نمی شود. عوارض جانبی نادر ممکن است شامل انجام فعالیت هایی در هنگام خواب مانند راه رفتن، غذا خوردن یا رانندگی باشد. یا عدم توانایی حرکت یا صحبت کردن برای چند دقیقه در هنگام خواب یا بیدار شدن.
Benzodiazepines
در صورتی که سایر درمان ها و داروها موثر واقع نشده باشند، ممکن است بنزودیازپین ها برای درمان اختلال خواب تجویز شوند. در مورد عوارض جانبی این داروها، که می تواند شامل سرگیجه، گیجی و ضعف عضلانی باشد، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. بنزودیازپین ها همچنین می توانند به طور خطرناکی با سایر داروها تداخل داشته باشند. آنها می توانند عادت ساز باشند و باید فقط برای چند هفته مصرف شوند.
نور درمانی
این درمان می تواند اختلالات خواب شبانه روزی را برطرف کند. آنهایی که بر اساس پاسخ های فیزیکی، ذهنی و رفتاری شما به چرخه 24 ساعته نور و تاریکی است. درمان اختلال خواب به این روش، معمولاً شامل نشستن در نزدیکی یک لایت باکس مخصوص هر روز برای مدت زمانی است که درمانگر شما توصیه می کند. می توانید در طول جلسه خود بخوانید، از رایانه استفاده کنید، مکالمه کنید یا فعالیت های دیگری انجام دهید.
خلاصه کلام
اختلالات خواب مشکلات یا شرایط مرتبط با خواب هستند که الگوهای خواب طبیعی شما را مختل می کنند. اگر این مسائل کنترل نشود، می تواند مانع از خواب باکیفیت کافی شود. همانطور که علائم بین اختلالات خاص خواب متفاوت است، درمان ها نیز متفاوت هستند.
درمان اختلال خواب به نوع اختلالی که بیمار دارد بستگی دارد. درمان شناختی رفتاری و دارو درمانی از درمان های رایج اختلالت خواب هستند. که در درجه اول افراد تحت درمان CBT-I قرار می گیرند.
0 دیدگاه